Menu
Your Cart

FAQ

Често задавани въпроси!


Здравейте, всеки който има въпроси към нашият сайт, дейноста на фирмата и продуктите, може да ни пише или да се обади на телефон, да се свърже по някоя от другите социални платформи за обратна връзка. Ето някой от често задаваните ни въпроси!


Какви са начините за поръчка?

Поръчката може да стане по различни начини. 

1. Стандартният път е чрез регистрация през горният десен бутон. Излиза форма която трябва да се попънлни. Веднъж направена, регестрация повече не се изисква. Само си избирате продукти.

2. Другият път е, разглеждате и си избирате продукти. Когато сте готови, избирате бутона начин на ПЛАЩАНЕ. От там излиза форма която трвбва да се попълни и да се завърши поръчката.

3. Ако искате да поръчате само един продукт и нямате време за редистрация, може да натисните бутона БЪРЗА ПОРЪЧКА. Отваря се прозорец където си попълвате важето име, телефон и емеил. Ние ще се свтржим с вас по телефон, за да уточним подробностите по адрес на доставка, наин на плащане и др.


4. Възможно е също така, да направите поръчка по телефон, или други социални мрежи като изпратите съобщение.


За колко време престига поръчката?

Обикновенно изпращаме поръчките почти всеки ден. Макар че, стандартно е описано два пъти седмично. За някои населени места поръчките се бават и от самите куриери. Ако офиса е претоварен или се обслужва два или три пъти седмично!


Как мога да се регистрирам като търговец на дребно?

Тези наши клиенти, трябва да имат фирма с която да се регистрират и изпратят съобщение.

Ние трябва да одобрим клиента за да може да прави поръчки като за магазин!


Правите ли допълнителни отстъпки за количества?

Ако клиента не е фирма но, иска да поръча поголямо количество от определени бройки или за по голяма сума. Ако продуктите не са в промоция, можем да направим отстъпка в зависимост от количествата.


Изпълнявате ли индивидуални “специални“ поръчки?

Имали сме такива поръчки! Например, правили сме определен цвят свещи или подаръчни комплекти за сватбени тържестав и за кръщенета. Поръчвали са ни и възглавнички с фирмено лого за коледни подаръци и др. Допълнително се уточняваме време за изпълнение и цена.


Как мога да платя?

Имаме няколко начина на плащане.

1. Стандартно изпращаме пратките на територията на България и Ромъния с наложен платеж.

2. По банков път за поръчки над 100 лева:


"Зорница Къмпани" ЕООД

Банка: Райфайзен Банк

IBAN :BG56RZBB91551055884319  

Сметката важи за български лева и евро!


Мога ли да върна стоката?

Стоката може да се върне в 14 дневен срок ако, не е нарушена цялоста на оаковката! Ние ще Ви, върнем сумата но, клиента си зплаща куриерската услуга за връщането.


Какво да направя ако стоката е повредена от куриер?


Пратките имат преглед! Отворете пакета още в офиса на куриера и направете портокол на място! Така куриерската фирма ще ни изплати обезщитение за повредените продукти, а ние ще Ви изпратим нова.


Къде можем да разгледаме продуктите на “живо“?


В страница КОНТАКТИ има посочени адреси на магазини, които предлагат наши продукти. Имаме и фирмен шоурум в сградата на фирмата: село Енина ул. Онуфрий Хелендарски 1 където също можете да разгледате и закупите продуктите. 

Също така редовно участваме с щандове на празника на розата в гр. Казанлък и град Карлово, както и на други специалезирани изложения.