МЕНТА - РАЗШИРЯВА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

Публикувано от admin 25/01/2019 0 Коментар(и)

Разхлаждаща през лятото и сгряваща през зимата - ментата е една от най- приятните и популярни билки. И разбира се, има широка употреба в бита и козметиката. Ментата е тревисто многогодишно растение и с аромата си е позната и ползвана още от древността. Тя е една от най- използваните билки поради многото си полезни въздействия. Древните римляни ароматизирали с нея залите за тържества и пирове, защото смятали, че мирисът на мента усилва мозъчните функции и подобрява паметта.


Едно от предназначенията на ментовия лист е като трапезен чай. Той е много полезен при есенно- зимния сезон. Студеният ментов чай пък е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни, а горещият е отличен начин да решите проблема си след преяждане.   
 В народната медицина се смята, че ментата е подходяща билка за лечение при виене на свят, безсъние, главоболие, депресия, епилепсия. Отварата от листа се прилага при нервна възбуда, при възпаление на венците и  зъбобол.  Ефикасни са и гаргарите с мента. Тя помага и за премахването на лошия дъх в устата.


Маслото от мента помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата), успокоява спазмите в храносмилателните пътища, възвръща апетита. Важно е да се приема в малки дози в чай например. Има и противовъзпалително и жлъчегонно въздействие.  Ментата е подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, разстройство. Инхалациите с ментово масло са полезни при нервно напрежение, умора, шок и възпалени синуси.
Масажите с ментово масло освен, че са изключително приятни се прилагат и при главоболие, мигрени, простуда, умора. Добавянето на няколко капки етерично масло от мента в топла вода, може незабавно да облекчи запушен нос по време на студ.


Солите за вана с ментово етерично масло действат релаксиращо както на тялото, така и на ума. А с прекрасния си аромат, може да стимулират мозъка за увеличаване на бдителността. Когато става дума за грижа на кожата, солите спомагат за ефективното лечение на различни кожни проблеми, като пъпки и акне. Премахват лош телесен мирис и дезинфекцират.


Ароматизираната свещ мента ще успее да Ви отпусне в края на дългия напрегнат работен  ден и да се почувствате сякаш сте у дома сред природата.

Древноримският учен Плиний Стари (23-79 г.) пише, че ментовия аромат усилва дейността на мозъка и придава острота и будност на ума. Поради тази причина римските студенти носели венчета от ментови клонки по време на занятие.

Напиши коментар